2. februara 2018.

OD IZGRADNJE DO UKNJIŽBE

Po dobijanju građevinske dozvole, obaveza investitora je da izvrši prijavu početka radova građevinskoj inspekciji najmanje 8 dana pre početka radova. Kroz različite faze radova stiže se do izgrađenog objekta koji je u ovom trenutku spreman za izdavanje upotrebne dozvole.

Zatim se realizuje snimanje i izrada elaborata etažiranja – nacrt posebnih delova objekta koji prikazuje konačnu izgrađenu površinu svih stambenih i poslovnih prostora u celom objektu. Investitor organizuje tehnički prijem objekta, a komisija za tehnički prijem (nakon detaljnog pregleda objekta) izrađuje izveštaj sa predlogom da se izda upotrebna dozvola.

Nakon ishodovanja upotrebne dozvole koju izdaje Gradska uprava za urbanizam na zahtev investitora, objekat je spreman za uknjižbu.

Gradska uprava za urbanizam izdatu upotrebnu dozvolu, po službenoj dužnosti, dostavlja nadležnoj službi za katastar nepokretnosti koja sprovodi uknjižbu cele zgrade i svih posebnih delova. Nakon sprovođenja ovog koraka, svaki kupac stana može da se uknjiži na kupljeni stan.