Blog / 25. januar 2018.

10 saveta za pravilno održavanje hrastovog parketa

Dugotrajan i otporan, hrastov parket idealna je osnova svakog doma. Pored toga što jedinstveno izgleda, ovaj drveni pod daje i posebnu notu luksuza životnom prostoru.

Kako bi što duže zadržao karakterističnu teksturu drveta i odoleo zubu vremena, važno je znati kako se hrastov parket pravilno održava. Ovde značajnu ulogu igra i kvalitet završne obrade parketa, odnosno da li je parket lakiran ili uljen.

U nastavku naglasak stavljamo na uputstvo za pravilno održavanje hrastovog parketa za čiju se završnu obradu koriste kamena ulja.

Da parket što duže traje – zaštitne mere za što duži vek

Uljani završni sloj naglašava prirodnu boju i karakterističan izgled drvene podloge. Zato, pre svega, kada je u pitanju briga o uljenom parketu, treba znati kako ga pravilno održavati.

1. Pažljivo birajte sredstva za čišćenje

Koristite sredstva za čišćenje namenjena održavanju uljenih podova, i to, verno prateći uputstva. Pokušajte da izbegnete upotrebu jakih hemijskih sredstava, hemikalija i kiselina koji deluju agresivno uništavajući površinu parketa trajno.

2. Redovno usisavajte

Da bi se postigla povećana postojanost parketa, a higijena doma u svakom trenutku bila na zavidnom nivou, dovoljno je redovno usisavati parket, i to mekanom papučicom/četkom. Ovako ćete ukloniti abrazivne i krupnije čestice koje mogu oštetiti njegov površinski sloj.

3. Podove brišite suvom ili tek vlažnom krpom

Nakon usisavanja dovoljno je prebrisati pod dobro oceđenom, tek vlažnom krpom, kako bi se izbeglo dodatno vlaženje i oštećivanje poda.

4. Redovno provetravajte prostorije

Neredovno provetravanje i povećana vlažnost vazduha u stanu može da utiče na deformaciju parketa, izdizanje, pojavu pukotina… Zato je važno pridržavati se ove rutine, pogotovo tokom grejne sezone.

5. Zaštitite pod od jakog osvetljenja

Bilo da su u pitanju sunčevi zraci ili intenzivna unutrašnja rasveta, jako osvetljenje može uticati na promenu boje parketa.

6. Odmah reagujte na mrlje

Ukoliko se desi da prospete vodu, ili neku drugu vrstu tečnosti (kafu, vino), pod odmah obrišite. Time ćete sprečiti nastanak trajnih mrlja i deformisanje parketa usled vlaženja.

7. Izbegavajte šetnju po stanu u obući

Neka obuća, naročito visoke potpetice, može da ostavi trajne posledice i oštećenja po površini parketa. Zato je bolje izbegavati da po stanu hodate obuveni. Uz to, na ovaj način vodimo računa i o higijeni.

8. Filcani podmetači – pravi prijatelji poda

Podmetači/flekice od filca na nožicama od nameštaja (naročito stolica) sprečiće ogrebotine koje nastaju usled pomeranja.

9. Ne zaboravite na otirače

Postavite otirače na ulaz u stan i u hodnik: na ovaj način sprečićete unošenje peska, a i njegovo dalje raznošenje po stanu, i, posledično, oštećenje parketa.

10. Nameštaj podignite i za ogrebotine ne brinite

Pravite razmeštaj u stanu? Nameštaj uvek podignite prilikom premeštanja, jer i na ovaj način vodimo brigu o parketu.

 

Da bi hrastov parket očuvao karakterističan sjaj, u određenim intervalima potrebno je premazati ga novim slojem ulja. Preporuka kaže: u normalnim uslovima korišćenja i održavanja ovu meru potrebno je preduzeti na svakih pet godina.

 

Savet: Do parketa punog sjaja uz pomoć crnog čaja

Ovaj mali trik verovatno niste znali. Crni čaj vraća parketu onaj stari sjaj. I to na prirodan način. Postupak je veoma jednostavan.

Za tamnije parkete: u dve litre ključale vode dodajte 8 kesica isključivo crnog čaja. Sačekajte da se ohladi. Umočite krpu u čaj, dobro ocedite i prebrišite podove.

Za svetlije podove: isti je postupak, ali na istu količinu vode stavite manje kesica čaja (od 4 do 6).