Blog / 8. septembar 2021.

Rasveta u enterijeru – praktični saveti

Znate li onaj osećaj koji vas obuzme kada se nađete u prostoru koji kaže: „Ovako izgleda savršenstvo“? Bilo da vam pažnju skrenu detalji, boje, teksture, elementi nameštaja, prisetite se, veliku ulogu ovom utisku daje i samo osvetljenje prostorije.

Foto: bureauslovo.com

 

Pri dnevnoj svetlosti, pogotovo u „open space“ prostorima sa velikim brojem prozora prvo što primetimo jeste upravo taj utisak prostranstva, slobode koji potiče od velike količine svetlosti. Dodatno, doživljaju samog enterijera doprinosi i veštačko osvetljenje tj. rasveta koja svakako treba da bude neizostavna stavka na listi prilikom planiranja i uređenja stana. Osim što naglašava prostor i deluje dekorativno, pažljivo isplanirano pozicioniranje rasvete u stanu znači da je i njena funkcionalna dimenzija uzeta u obzir.

Plan postavljanja rasvete treba da bude na vreme spreman, već sa prvim idejama o nameni prostorija i rasporeda nameštaja u prostoru, kako bi se pre svega postavila osnovna infrastruktura.

S obzirom da se fokusiramo na životni prostor, preporuke oko odabira pravog rasvetnog tela i tipa svetla prilagođavaju se načinu na koji koristimo prostor, dok se dobro planiranim detaljima, akcentuacijom i pozicioniranjem rasvete postiže i bolji i sveobuhvatniji doživljaj prostora.

 

Praktični saveti zlata vredni

Uvek u prostorije u kojima provodite dosta vremena (dnevna soba, kuhinja) postavite više izvora svetlosti, ukoliko to prostor dozvoljava, i na različite pozicije i visine: podne lampe, visilice, zidna ili ugradna rasveta. Na ovaj način stičete potpunu slobodu da količinu svetlosti prilagođavate potrebama.

Foto: bureauslovo.com

 

Razmišljajte o tzv. „slojevitom“ osvetljenju.

Kod kuhinje je posebno važno da se osvetljenje postavi praktično. Zato se savetuje da se pored generalne rasvete u radnom kuhinjskom prostoru (prostor namenjen kuvanju i pripremi hrane), u cilju bolje vidljivosti, koristi direktno osvetljenje ugrađeno u gornje kuhinjske elemente. Dodatno treba akcentovati i prostor za obedovanje, pa je preporuka da se obavezno iznad trpezarijskog stola (ili šanka) postavi visilica ili luster koji će ravnomerno širiti svetlost tokom obroka. Plus je svakako ako odaberete rasvetno telo koje će se estetski uklopiti u vizuelni utisak ove prostorije ili pak biti posebno dizajnirano da skrenu pažnju.

U slučaju da u kuhinji imate staklene elemente ili čak zasebne kredence za onaj „posebni set tanjira i čaša za specijalne prilike“, i ove elemente možete dodatno osvetliti i tako poraditi na ambijentalnoj atmosferi akcentuacijom ovih zanimljivih elemenata.

Foto: bureauslovo.com

 

Veća prostorija znači i više prostora za maštanje.

Dnevna soba, pored centralnog osvetljenja, idealna je prostorija i za podne lampe, kao i zanimljive visilice, pogotovo ukoliko je prostrana i potrebno je svetlima naglasiti zasebne celine. Dodatno, posebnim „spotlight svetlima“ možete osvetliti police sa knjigama ili slike, ali i recimo lampama osvetliti prostor za čitanje ili radni sto, ukoliko se nalazi u sklopu dnevne sobe. Na primeru dnevnog boravka naročito je važno primeniti sistem tzv. „slojevitog osvetljenja“ koje se aktivira prema potrebi, bilo da želite da odmarate, čitate, gledate televiziju ili provodite vreme sa porodicom i prijateljima.

Dnevna soba je idealna prostorija da izmaštate i odaberete lampe koje izgledaju posebno atraktivno, poput skulptura, pa osim njihovih praktičnih strana, daju i posebnu „art“ notu vašem enterijeru.

Foto: bureauslovo.com

 

Iskoristite magiju potenciometra – prilagodite vašim potrebama količinu svetlosti u prostoriji.

Za spavaću sobu je preporučljivo postavljanje dodatnih svetala (lampi na zidu ili noćnom stočiću) ukoliko volite da se uspavate čitajući. Dodatna, svakako vrlo praktična opcija je i postavljanje „spotlight rasvete“ u ormane za lakši odabir odeće. Svakako i u ovoj prostoriji nezaobilazno je centralno osvetljenje, koje bi bilo dobro da je podesivo uz pomoć potenciometra za kreiranje različite atmosfere.

Foto: bureauslovo.com

 

Od veličine kupatila kao i rasporeda elemenata u ovoj prostoriji zavisi i raspored osvetljenja. Kako je ovo prostor visoke vlažnosti, posebnu pažnju treba posvetiti postavci rasvete van domašaja vode, ali i birati onu koja je namenjena upravo kupatilima.

Pored centralnog svetla, ova prostorija obavezno iziskuje postavljanje rasvete iznad lavaboa, a sa bočnih strana ogledala, ili oko njega, kako bi lice bilo ravnomerno osvetljeno tokom održavanja lične higijene i/ili tokom nanošenja šminke.

Foto: bureauslovo.com

 

Dodatne, značajne preporuke za sve prostorije:

-Obavezno izbegavajte izvore svetlosti koji su u nivou ljudskog oka;

-Uzmite u obzir raspored prostorija i količinu svetlosti u njima kako biste izbegli velike disbalanse između dobro i loše osvetljenih prostorija (velike razlike mogu izazvati dezorijentisanost i umor očiju!);

-Jedan od trikova koji možete primeniti u prostorijama nejednakih zidova je da rasvetu postavite na kraće zidove kako biste izbalansirali prostor;

-Ne štedite na utičnicama – svakako su praktičnije od neuglednog produžnog kabla;

-Koristite LED rasvetu kojom se štedi energija i čuva životna sredina.

 

Ne libite se da konsultujete dizajnere svetla.

Ukoliko nikada niste obratili pažnju na rasvetu u enterijeru, ili niste baš sigurni šta će izazvati najbolji efekat, šta učiniti prostoriju prostranijom i kako da postignete efekat odvojenih celina u prostoriji i slično, važno je da to sebi i priznate. Stručni „light dizajneri“ mogu vam pomoći da dobijete najbolje rezultate.

Za početak, dovoljno je ako smo vam zagolicali maštu i skrenuli misli na ovu temu.