Blog / 23. septembar 2021.

Manje je više – ili kako enterijer u japandi stilu umiruje brzi ritam svakodnevice

Iako geografski nespojivi, Japan i Skandinavija iznedrili su jedan od najpopularnijih trendova za uređenje enterijera koji je vrhunac dostigao protekle dve godine. Japandi.

Percipiran kao protivteža brzom ritmu savremenog života, neizvesnosti koju je donela 2020. godina, kao i potrebe da se kreira izvestan „zen“ kutak u enterijerima, ovaj trend pokazao se kao idealan za postizanje osećaja smirenosti i ušuškanosti.

 

Kako izgleda japandi?

Kao harmonična kombinacija skandinavske udobnosti i funkcionalnosti i bezvremenske istočnjačke elegancije.

Japandi spaja ono najbolje iz dva sveta: skandinavskog koji karakterišu čiste linije, neutralne palete boja, neupadljivi zidovi i upotreba svetlog drveta i japanskih elemenata u kojima prednjači niski nameštaj, malo detalja, zemljani tonovi.

Pa je tako i sam naziv ovog stila nastao spajanjem geografskih naziva, a sam pravac je hibridna forma kombinovanja i kompenzacije skandinavske filozofije huge (hygge- osećaj udobnosti doma) i japanskog rustičnog minimalizma sa primesama wabi-sabi filozofije (pronalaženje lepote u nesavršenosti).

U estetskom smislu oba stila su fokusirana na jednostavnost, prirodne elemente, udobnost, i upravo u ovoj filozofiji nalazi se linija spajanja skandinavskog i japanskog prizvuka u japandiju.

 

Možda je najlakše opisati ovaj trend kroz tri ključne reči koje provejavaju kroz svaki element japandija: priroda, umetnost i jednostavnost.

 

Enterijer u saglasju sa prirodom

Za postizanje umirujućeg efekta u prostoru japandi izostavlja prenaglašene i jarke boje, bilo da su u pitanju zidovi ili paleta tonova odabranih za nameštaj i dekoraciju. Umesto toga, fokus je na nijansiranju u zemljanim tonovima, krem, oker i zelenoj boji. Akcenat i živahnost u prostoru postiže se uz dodavanje tamno braon ili crne boje kroz detalje, ali i zanimljivih nijansi sive, plave ili roze koje se mogu videti u brojnim skandinavskim enterijerima.

Zatim, tu je i nezaobilazno drvo. Neutralnost i dašak prirode u prostoru za postizanje „zen efekta“, dobija se odabirom prirodne, svetle boje drveta za nameštaj ili kombinovanjem sa rustičnim drvetom, bambusom ili ratanom. Neizostavan detalj u svakom japandi prostoru jesu i prirodne biljke koje će oplemeniti svaki prostor, uneti osećaj smirenosti i opuštajuću notu u enterijeru. Bonsai se nekako prirodno nameće kao prvi izbor, no, opcije su svakako brojne i definitivno zavise od količine svetlosti u stanu, veličine prostora kao i ličnog ukusa.

Vunena ćebad, ručno čvorani tepisi idealna su dopuna ovoj priči o prirodnim elementima koje neguje japandi.

 

Održiva umetnost

Priča o umetničkoj dimenziji japandi stila dovodi se u vezu i sa skandinavskim umećem kreiranja modernih linija nameštaja, ali i duboko ukorenjenom istočnjačkom odnosu prema očuvanju zanatstva. Pristup da se umesto serijski proizvedenih komada nameštaja ili detalja odaberu ručno rađeni, dugotrajni i prevashodno kvalitetni predmeti definitivno je jedna od glavnih odlika ovog stila. Na taj način japandi propagira društveno odgovornu ideju o održivosti i očuvanju životne sredine, nasuprot konzumerističkom pristupu koji u mnogim životnim sferama danas dominira.

Bilo da je reč o setu ručno rađenih porcelanskih šoljica, dizajniranim stolicama, lampama, vazama ili umetničkim skulpturama – japandi filozofija svakako ceni autorski rad i kreativnost.

 

Jednostavnost kao životna filozofija

Kako je cela ideja japandi stila biti održiv kroz moto „manje je više“, organizacija prostora je potpuno podređena kreiranju vizuelnih čistina u prostoru. Enterijer sa manje detalja, sa osmišljenim sistemima za čuvanje stvari (poput pletenih korpi, stolića sa prostorom za skladištenje i slično), neće biti dosadan, naprotiv, probudiće osećaj spokoja i slobode, pogotovo ako se u njega dodaju različite teksture mebla nameštaja ili ornamentike na zidovima.

Japandi ostavlja mnogo slobodnog i neopterećenog prostora, istovremeno kreirajući osećaj udobnosti i topline doma. Dodatnu dimenziju jednostavnosti u enterijeru japandi postiže upotrebom niskog nameštaja, čistih linija, jednostavnih prirodnih boja. Ovako se postiže utisak minimalizma, a prostor postaje svedeniji.

Oduzimajući sve ono što je višak, japandi, ne samo da postaje idealan primer za funkcionalnost i svedene forme u enterijeru, već na neki način postaje i životna filozofija – i to ona koja je na suprotnom spektru od gužve, meteža, jurnjave za rokovima i obavezama svakodnevice, ona koja simboliše mir, balans i povezivanje sa unutrašnjim „ja“.