Blog / 16. jul 2021.

Pergole – od statusnog simbola do nezaobilaznog elementa eksterijera

One postoje hiljadama godina unazad. Iako su promenile izgled, evoluirao je materijal od kojih se izrađuju (od drveta, betona, do aluminijuma), kao i dizajn koji je upotpunjen aktuelnim tehnološkim rešenjima – pergole su izdržale test vremena i danas predstavljaju jedan od najzanimljivijih i najomiljenijih elemenata dvorišnih eksterijera i terasa.

Nekada dominantno od drveta, pergole, iliti nadstrešnice (paviljoni, letnjikovci) prisutne su u arhitekturi još od davnina. Prema nekim pričama prva pergola datira još iz drevnog Egipta i prvi put je primećena kod visokog službenika iz Tebe još 1400. godina p.n.e. U tom periodu predstavljala je luksuz koji su mogli da priušte samo privilegovani Egipćani.

I tokom kasnijih vremena pergole su bile statusni simbol kojim su se isticale elite, pogotovo uzevši u obzir da su uglavnom bile bogato ukrašene visećim biljkama. U 17. veku spominju se paralelno i u rimskom carstvu u obliku kamenih stubova korišćenih za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, ali i na teritoriji Azije u obliku zakrivljenih greda pri karakterističnim pagodama.

Iako im je popularnost opala tokom 18. i 19. veka, početkom 20. veka ponovno postaju atraktivna rešenja za otvorene prostore doživljavajući procvat naročito u Velikoj Britaniji.

Danas, ovi „letnjikovci“, osim što predstavljaju idealnu zaštitu od sunca, idealne su oaze za uživanje na otvorenom gotovo tokom cele godine.

 

Alumil pergole – idealna partnerska rešenja u Dijagoninvest objektima

Iako mrežu naših partnera čine brendovi čiji je kvalitet neupitna kategorija, kada su u pitanju rešenja za zaštitu na otvorenom izdvajamo „Alumil“. Rešenja ove kompanije implementiramo u našim objektima tokom poslednjih pet godina.

Prelepi ambijent penthouse terasa u stanovima u Laguna Residence objektu upotpunjen je automatskim pergolama koje potpisuje upravo „Alumil“, dok su i profili ove kompanije osnova za klizne žaluzine na terasama u našem objektu „Blok D“.

Sama po sebi, pergola na terasi Laguna Residence penthouse stana, poseban je dodatak samoj celini velike terase. Funkcioniše kao „produžetak“ stana, ostavljajući stanarima prostran kutak za uživanje na otvorenom. Praveći zasenčeni hlad, ova podesiva zaštita od sunca i potpuna zaštita od kiše idealno je rešenje za prijatne trenutke napolju gotovo tokom cele godine.

O otpornosti „Alumil“ rešenja izlišno je govoriti – ona su dugotrajna, otporna na sve vremenske prilike i lako se održavaju. Minimalistički dizajn i mogućnost prilagođavanja enterijeru i eksterijeru čini ove pergole savršenim estetskim elementom koji upotpunjuje celokupan vizuelni utisak boravka na terasi. Uz elegantan i nenametljiv, a ujedno i sofisticiran dizajn „Alumil“ pergole stvaraju atmosferu koja podseća na more, odmor, bezbrižnost, pa su stoga savršen kutak za popodnevna druženja i porodične trenutke.

Estetika, tehnologija i kvalitet su i tri osnovne vrednosti za koje se zalaže kompanija „Alumil“ koja svakim novim rešenjem prati aktuelne arhitektonske trendove, istovremeno vodeći računa o energetskoj efikasnosti i životnoj sredini. Njihovi proizvodi nastaju u inovativnim okruženjima, a dodatnu vrednost uspešnosti brenda doprinosi i činjenca da su sva rešenja sertifikovana od strane svetski priznatih akreditovanih laboratorija i instituta.

Za sebe kažu da „grade savršenstvo svaki dan“ i upravo zbog toga, kao i vrednosnog sistema koji se poklapa sa načinom razmišljanja i delanja kompanije Dijagoninvest, „Alumil“ rešenja našla su se i u našim stanovima. Kako bismo, na kraju svih krajeva, a pre svakog novog životnog početka bili sigurni da našim stanarima pružamo spokojne trenutke i idealno okruženje za građenje uspomena.