Blog / 15. decembar 2021.

Jedinstvena praznična dekoracija za autentičan dom

Lampice, jelka, ukrasi, sveće, cimet, medenjaci, topla čokolada… Svaki decembar, nesporno je, budi lepe osećaje i još lepše želje za sve novo i neizvesno što dolazi sa novom godinom. I dok odbrojane dane tekuće godine pakujemo u kutije uspomena i pripremamo poklone za najmilije, uvek je zadovoljstvo kada na red dođe da spakujemo i naše domove u magičnu atmosferu praznika.

A da bi dom bio zaista autentičan, neponovljiv i svake godine drugačiji, potrebno je malo elana, vremena, mašte i kreativnosti.

U nastavku sledi nekoliko isprobanih recepata za savršeno idiličnu i originalnu prazničnu dekoraciju doma. Na vama je samo da tokom čitanja razmislite šta bi vam se najbolje uklopilo u novogodišnji kreativni plan i da nakon toga krenete u kreativnu avanturu.

 

 

Kićenje novogodišnje jelke uspomenama i lepim željama

Običaj kićenja četinara postoji u celom svetu. Negde je vezan uz Božić, a kod nas za novogodišnje praznike. Ovo je nezaobilazna tradicija u svakom domu, no, ove godine možete da dodate i poneki nekonvencionalan ukras.

Sve što je potrebno jeste da napravite selekciju fotografija sa trenucima koji su obeležili prethodnu godinu, da ih izradite, a potom da ih uz pomoć štipaljki zakačite. Druga opcija može biti da na isti način jelku dekorišete papirićima na kojima ćete ispisati (ili odštampati, a potom iseći na papirne trake) lepe želje za vaše najmilije i sve ono što očekujete od dolazeće godine. Sa ovim mini-kreativnim projektima jelka će zasijati nekim novim sjajem, a uz ovaj lični pečat definitivno će biti drugačija od drugih, pa i svih prethodnih… I posebno draga.

 

Dekorativni papiri koji postaju zvezde

Uz malo truda možete sami napraviti šare za dekorativne papire koje ćete iskoristiti kako za pakovanje poklona, tako i za pravljenje ukrasnih papirnih zvezdica.

Nabavite natron papir od 80 ili 100 grama (možete ga pronaći gotovo u svakoj knjižari). Napravite pečate (kružne, u obliku srca, jelkica…) i to od svežeg krompira. Dodatno, biće vam potrebne i patrone za naliv pero ili tuš u boji. Umačite pečate u boje i napravite jedinstvene šare na papiru. Nakon što se osuše, ovako autentične papire možete upotrebiti za pravljenje papirnih zvezdica koje će dati poseban boemski šarm vašem domu. Za zvezde možete upotrebiti i papirne kese, papire za pakovanje poklona sa prazničnim motivima, a kako se papirne zvezdice prave pogledajte ovde.

 

 

Ukrasi za svaki kutak

Nisu od štapa i kanapa, već jednostavno, od kanapa – jelkice koje će ulepšati svaki kutak doma, pa i prazničnu trpezu lako se prave i zaista su efektan dodatak prazničnoj atmosferi. Instrukcije su jednostavne: napravite od papira konusan oblik, odsecite višak papira kako biste imali stabilnu osnovu i zalepite ga lepljivom trakom da zadrži oblik. Ovaj osnovni oblik možete umotati u kanap ili u vunu. Možete ga prekriti u potpunosti, zatim dodati dvodimenzionalne ukrase (pahuljice, zvezdice, perle) i tako upotpuniti dekoraciju vašeg doma. Verzija u kojoj su jelkice od kanapa bez papirne osnove (ili čak osnove od stiropora) takođe je veoma atraktivna. A kako se prave pogledajte ovde.

 

 

Praznici ne bi bili praznici ako bismo preskočili da dekorišemo prozore u prostorima u kojima provodimo najviše vremena. Oslikavanje prozora može biti izazov, ali samo dok ne probate. Umesto spreja i šablona preporuka je da nabavite marker bele boje za crtanje po staklu ili belu temperu. Dekorativni motivi mogu biti nezaobilazne jelke, venčići, zvonca, idilične kućice, pahuljice i tekstualne poruke – za savršeno veseo i prazničan pogled.

Svaki od pomenutih „napravi sam“ projekata savršena je prilika za okupljanje porodice i prijatelja uz slatke medenjake, čaj, kakao ili toplu čokoladu. U najveselijem delu godine, ovo je i jedinstvena prilika da pustimo stresne trenutke da odu, da prihvatimo promene, donesemo neke nove odluke i usmerimo pažnju na nove prilike.

Naposletku, a pre svega, najvažnije je da se dobro zabavimo.

 

 

Bonus recept: najmekši i najslađi medenjaci

Kako nijedna zabava nije potpuna bez slatkih zalogaja evo i recepta za savršeno meke medenjake. Za ove tradicionalno praznične slatkiše potrebno je: 3 jaja (2 žumanca i jedno celo jaje), šolja (2 dl) ulja, šolja (2 dl) šećera, 4 šolje brašna, kašika sode bikarbone, kesica cimeta, 5 kašika istopljenog meda. Od ovih sastojaka napravite ujednačenu smesu, rastanjite oklagijom, a zatim kalupima pravite željene oblike. Ovi kolačići brzo će biti pečeni, a kada se ohlade još brže će naći put do stomaka. Ako ipak neki preostanu, preporuka je da i njih dekorišete i upotrebite ih da napravite slatke ukrase za jelku.