Blog / 16. jul 2020.

Buka nije u modi – zato je važna dobra zvučna izolacija

Jedna od dimenzija kvalitetnog života u stambenim zgradama definitivno je i zvučna izolacija stanova. Nekada ne toliko aktuelna tema, danas je jedan od ključnih faktora koji opredeljuje potencijalnog kupca prilikom donošenja odluke o kupovini stana. Buka, kada je odabir životnog prostora u pitanju, definitivno nije u modi.

Ovo govorimo iz iskustva, zato kvalitet zvučne izolacije svakim novim projektom koji potpisujemo zajedno sa kompanijom Dijagonala DOO konstantno raste uz praćenje modernih trendova i rešenja dostupnih na tržištu.

 

Kako vam zvuči tišina?

Često trenutke odmora i ušuškanih trenutaka u našim domovima remeti buka koja dopire sa ulice, iz susednih stanova, pa i ukućana iz susednih soba. Jedna od osnovnih odlika moderne gradnje jeste poklanjanje pažnje činjenici da je komfor upravo omogućavanje prijatne tišine u svakoj stambenoj jedinici.

Utoliko što sistem zvučne izolacije objekata nije nešto što je na prvi pogled vidljivo, važno je naglasiti da je potreban ogroman trud da se neutrališe spoljna buka kako bi životni prostor bio savršeno zvučno izolovan.

Postoji nekoliko „zvučnih“ faktora o kojima treba voditi računa prilikom projektovanja i izgradnje svakog objekta, a to je dobra zvučna izolacija zidova, plafona i podova kao i upotreba stolarije atestirane na zvuk.

 

Zvučna izolacija zidova

Kada su zidovi u pitanju, treba voditi računa o kvalitetu fasade, ali i pregradnim zidovima između stambenih jedinica, kao i pojedinačnih soba u stanu. Ako za primer uzmemo naš aktuelni projekat, stambeno-poslovni objekat Blok D, treba napomenuti da su u ovom objektu fasadni zidovi od pune opeke (cigle) u debljini d=25, sa mineralnom vunom debljine 12cm. Pregradni zidovi između stanova su od energetskog bloka EB Akustik (56db) d=25cm, a pregradni zidovi između soba, unutar stanova su od KLIMA bloka d=12cm. Ovakvom izolacijom kreirani su osnovni preduslovi za mirne trenutke odmora i ušuškanih trenutaka sa ukućanima.

 

Podna zvučna izolacija

Udarni zvuk koji nastaje kao posledica hodanja, pomeranja nameštaja ili mašina koje u radu stvaraju vibracije neutrališe se postavljanjem zvučno-izolacionih materijala i na podove objekata. Ovaj zvuk, osim kroz podove, širi se i kroz zidove i kroz samu konstrukciju objekta, tako da je moguće čuti zvukove nastale i više spratova iznad ili ispod. U cilju sprečavanja ove vrste neprijatnosti, u Bloku D postavljena je dodatna troslojna međuspratna zvučna izolacija sa integrisanom folijom za zaštitu od udarne buke, italijanskog proizvođača „Terilex”.

Ova izolacija sprečava širenje zvuka na okolnu konstrukciju, što znači da celokupan zvuk udara ostaje u podu. To se postiže umetanjem sloja materijala dobre zvučno-izolacione moći koji prekida prisnu vezu poda i susednih elemenata zgrade i ima tzv. funkciju „prigušivača“. Ovo inovativno rešenje izuzetno je dugotrajno, nije toksično, vodootporno je a, dodatno, ima i ulogu izolatora toplote i kreirano je prema standardu ISO 9001/UNI EN ISO 9001:2000.

 

Kvalitetna stolarija kao izolator zvuka

Pored ovih elemenata, za dobru zvučnu izolaciju stanova potreno je voditi računa i o kvalitetu stolarije koja se u njih ugrađuje. U Bloku D, na primer, sva vrata (i sobna i ulazna) atestirana su na zvuk, dok regulaciji buke između pojedinačnih soba u stanu doprinose i tzv. „padajući pragovi“ koji umanjuju mogućnost prenosa buke između prostorija.

Da spoljna buka u što većoj meri „ostane napolju“ doprinosi i upotreba kvalitetnih prozora. Kada je Blok D u pitanju, ugrađuju se sedmokomorni profili „Rehau“ sa troslojnim staklom, i to prema RAL sistemu ugradnje. RAL sistem podrazumeva upotrebu zaptivnih traka po obodu, sa obe strane stolarije, u kombinaciji sa već navedenim delovima uključujući i okove, omogućava maksimalno zaptivanje, a osim zvučne izolacije doprinosi i energetskoj efikasnosti objekta.

Činjenica je da se ne možemo u potpunosti izolovati od zvukova koji nas okružuju, no, ono što je važno kada je gradnja stambenih objekata u pitanju jeste da se sve više pažnje posvećuje pronalaženju inovativnih i kvalitetnih rešenja za izolaciju od buke. Odgovorni investitori prate trendove i primenjuju ova dobra rešenja u kreiranju projekata kako bi obezbedili udobne i prijatne domove, bez buke, u kojima je tišina nova definicija komfora.