Blog / 1. januar 2021.

Uređenje enterijera: trendovi za 2021. godinu

Iz godine u godinu menjaju se trendovi u dizajnu enterijera. Uvek iskrsne nešto novo i interesantno. Na pragu nove godine, dobro dođu sveže ideje kada je u pitanju uređenje doma. Pogotovo ako sređujemo nov stan, novi životni prostor, i želimo da mu udahnemo drugačiji i autentičan karakter.

Svež početak ne znači nužno da treba isključivo da pratimo aktuelne trendove, već je cela ideja da ih upravo posmatramo kao inspiraciju, osnovu koju prilagođavamo sebi, osećaju koji želimo da izazovemo svaki put kada uđemo u stan, ali i da uredimo prostor tako da ne bude passé nakon kratkog vremena.

Ono što je po pitanju dizajna enterijera karakteristično za 2020. godinu su neutralni tonovi, ili čak kombinacija crno-belo, zatim nameštaj od somota, geometrijski ornamenti na pločicama ili tapetama, tekstilu, a, sa druge strane, u dizajn nameštaja upliću se i elementi iz prirode poput recikliranog drveta. Proteklu godinu obeležile su i kombinacije metala, drveta i kamena, betonski elementi poput sudopera ili lavaboa, grandiozni crni detalji, akcentuacija biljkama i, nasuprot minimalizmu skandinavskog dizajna koji je godinama predstavljao inspiraciju za enterijer, na scenu stupa maksimalizam u upotrebi kontrastnih boja, šara, raznobojnih dekorativnih umetnina.

Protekle godine smo daleko više vremena proveli kod kuće. Ceo svet je. A iz ove situacije mnoge inspirativne ideje za 2021. godinu potekle su upravo u pravcu kreiranja udobnog i praktičnog prostora. Prostora koji pruža izbalansiranost, unosi mir i osećaj sigurnosti, ušuškanosti i radosti.

Kada su boje u pitanju, preporuka za 2021. godinu je birati one koje izazivaju pozitivne emocije. Plava ostaje kao opcija, ali tonovi koji ne izazivaju depresiju i potištenost i ne u velikim količinama. Za dom sa svojevrsnim karakterom ove godine biće „dozvoljeno“ uneti vedre boje, smelije tonove koji vam prijaju. Zatim, što više prirodne svetlosti: izostavite zavese na prozorima, ili upotrebite neke koje razveseljavaju. Dosta svetlosti dobar je izgovor ali i osnov za uvođenje više prirodnih biljaka u životni prostor.

Rustični izgled prostora 2021. godine naročito je u trendu: ručno rađeni dekorativni predmeti, restaurirani komadi nameštaja i antikviteti. U jednoj reči – „Cottagecore“.

Cottagecore se, umesto kao trend, definiše kao estetika, ali i koncept života. Ovu estetiku prate floralni dezeni, porcelanski setovi za čaj, „handmade“ dekoracije: vez, pletivo, heklani detalji, mnogo korpi – nostalgični izgled karakterističan za seosku idilu koja budi romantičan osećaj komfora. Uz ove elemente, nameštaj je oblih ivica, nežnijih kontura, a drvene površine se preporučuje da budu svetlijih tonova čime se postiže vizuelni utisak većeg i komfornijeg prostora. Prirodni, zemljani tonovi dekoracije (terakota vaze i činije, mermerni stolovi, korpe od pruća, drveni elementi), ali i nameštaja, daće prostoru mekši, organski izgled, a vuneni tepisi i prostirke učiniće dom još udobnijim.

Razmišljajte i o multifunkcionalnosti prostora.

Protekla godina iznedrila je mnogo radnih sati iz „kućne kancelarije“. Uzmite i aktuelnu situaciju u obzir – razmislite koji bi bio idealan radni kutak za rad od kuće i prilagodite ga vašim radnim navikama. Savršena opcija bi bili multifunkcionalni rasklopivi stolovi ili šank-stolovi.

Okružite se stvarima koje vas čine srećnim: umetnine, skulpture, grafike, slike, ali, naravno, vodeći računa da bespotrebno ne pretrpate prostor.

I, za kraj, za sve one kojima je u 2020. godini izmaklo nezaobilazno letnje putovanje, lepa vest je da je i „tropska estetika“ takođe in. Uz bogate floralne dezene i dezene u obliku različitih listova, jarke boje i nijanse plave svaki odlazak kući postaće svojevrsno egzotično putovanje.