Blog / 19. mart 2021.

Bulevar Evrope – žila kucavica Novog Sada

Kada biramo nov životni prostor jedna od najvažnijih odluka upravo se svodi na to u kom delu grada želimo da otpočnemo novu eru u našim životima. Za neke kvartove vezuju nas posebne uspomene, a neki su, pak, privlačniji od drugih iz nebrojeno razloga. Počevši od prostornog plana, dostupnosti sadržaja ili dobre povezanosti sa ostalim delovima grada.

Lokacija je, nedvosmisleno, važna.

Baš iz tih razloga za dva projekta koji potpisuju kompanije Dijagoninvest i Dijagonala DOO, odabran je upravo Bulevar Evrope. U pitanju su poslovno-stambeni kompleksi Laguna Residence (Bulevar Evrope 28) koji se sastoji iz 3 lamele, kao i Blok D (ugao Bulevara Evrope, Servo Mihalja i Laze Nančića) čija je prva lamela već useljena, a u prodaji su dostupni stanovi u ostalim lamelama, kojih će ukupno biti šest.

 

Bez pristrasnosti, a u korist dobrih odluka, evo nekoliko razloga zbog čega je Bulevar Evrope poseban.

Bulevar Evrope zvanično je najduži bulevar u Novom Sadu, nekada poznat i kao Subotički bulevar, i trenutno je jedna od najznačajnijih novosadskih saobraćajnica. Izgrađen je na nekadašnjoj trasi pruge Novi Sad-Subotica, i idealna je veza sa auto-putem.

Prema urbanističkom planu, ovaj bulevar nastaviće se u pravcu Ribarskog ostrva preko koga bi trebalo da nikne novi most koji će spojiti upravo Bulevar Evrope sa Sremskom Kamenicom.

Osim toga, Bulevar je dobro povezan i sa ostalim delovima grada, a od samog centra udaljen je svega 2 kilometra.

Bulevar Evrope predstavlja zapadnu granicu Adamovićevog naselja – dela grada smeštenog u susedstvu Telepa, Sajmišta, Grbavice i Limana i trenutno je jedna od najpoželjnijih lokacija za stanovanje u gradu – tzv. „žila kucavica“ grada.

Ovaj deo grada prepoznatljiv je po posebnoj energiji kojoj je doprineo veliki broj mladih, ali i urbanih porodica koje su odlučile da životni kutak potraže u modernim višespratnicama specifičnim za Bulevar Evrope.

Naviknuti na nešto brži način života, njegovi žitelji pravi su primer nove generacije Novosađana. Upravo njihovom tempu i načinu života savršeno pogoduje uređenje ovog dela grada koji u poslednjih nekoliko godina, čini se, počinje da priča svoju autentičnu priču. Na dohvat ruke ovde su i škole i vrtići, supermarketi, domovi zdravlja brojne igraonice, igrališta, park, teretane na otvorenom, kafei i restorani.

Kao protivtežu brzom tempu života, Bulevar Evrope krasi jedno od najlepših šetališta u gradu, a neretko se ovde sreću i brojni ljubitelji biciklizma i vožnje rolera. Posebnu čar ovaj prostor dobije tokom vikenda i sunčanih dana, kada se njegovi žitelji, u duhu nekadašnjeg druženja u novosadskim kvartovima, okupljaju i provode vreme u neobaveznim razgovorima, igri sa decom ili šetnji.

 

Priča o Adamovićevom naselju

No, nije oduvek bilo ovako.

Nekada se na ovom prostoru protezalo Daranjijevo naselje, močvarni i šumoviti teren, koje je osim današnjeg Adamovićevog naselja obuhvatalo i prostor današnjeg Telepa, a ime je dobilo po ugarskom ministru poljoprivrede, Ignjatu Daranjiju. Promena se dešava kada sredinom 19. veka novosadski Magistrat odluči da isuši ovaj nenaseljeni teren da bi upravo na ovom prostoru nastalo plodno, obradivo zemljište pogodno za razvoj vinogradarstva i gajenje različitih poljoprivrednih kultura.

Prvi stambeni objekti u ovom delu grada niču nakon 1921. godine, da bi tek 1927. godine naselje promenilo naziv u ovaj današnji, Adamovićevo naselje (Admovićeva naseobina). Novo ime ovaj deo grada dobija po porodici čuvenog ugleda, porodici Adamović, odnosno Aleksandru Šandoru Adamoviću, koji je u to vreme upravo na ovom potezu, inače tadašnjoj gradskoj periferiji, izgradio veliki rasadnik i uneo značajne promene unapredivši vinogradarstvo.

Tek 1945. godine Adamovićevo naselje dobija obrise koje danas poznajemo razdvojivši se od Telepa, zapadnog dela nekadašnjeg velikog Adamovićevog naselja i Novi Sad dobija dva, danas svima znana, gradska kvarta.

Nakon jednog celog veka otkako su prvi objekti sagrađeni u ovom delu grada, Adamovićevo naselje, a uz njega i Bulevar Evrope, mogu da se podiče činjenicom da su postali jedna od najatraktivnijih lokacija za stanovanje – urbanizovana, uređena i podređena modernom načinu života koji odiše mladalačkom energijom, dok, istovremeno, čuva onaj prepoznatljivi novosadski šarm.