Blog / 29. maj 2021.

Projekat terasa – kako do idealne oaze mira?

Nesumnjivo, omiljeni deo stana je terasa. Terasa je da se sedi i mašta, da se jede voće, da se pije kafa i beži u svetove likova iz knjiga o kojima čitamo. Terasa je da se okupimo, dočekamo goste i ispraćamo sumrake. Sinonim za mir, „posebno mesto“ za obične dane i ponos na cveće.

Sama po sebi terasa može da bude izuzetno zanimljiv projekat za uređenje, jer je idealan mizanscen za brojne trenutke uživanja tokom sunčanih dana. Zato je posebno važno da je prostor terase upravo prilagođen vašim potrebama, kao i da je „skockana“ tako da je svaki njen kutak iskorišćen na pravi način.

Naravno da broj kvadrata određuje i način na koji ovaj prostor u stanu može biti uređen, no, uz malo mašte i praktičnih rešenja, svaka terasa lako postaje idealno ušuškan kutak.

 

Posmatrajte terasu kao zaseban projekat

Krenite od ideje da kreirate prostor tako da svaki slobodni trenutak želite da provodite u njemu. Tim stavom ćete vrlo lako naći odgovore na pitanja poput: „Odakle krenuti?“, „Kako organizovati prostor?“, „Kako želim da izgleda?“ i slično.

Uzimajući u obzir osnovu koju čini oblik terase i njena veličina postavite bazični raspored ključnih elemenata poput stolica ili fotelja, stolića, stalka za biljke, dodatne police ili ugradnog ormana za ostavu. Za nešto manje terase preporuka je koristiti stolove koji su montirani na zid i mogu biti sklopivi, jer se na taj način ostavlja određena doza fleksibilnosti u korišćenju prostora. Opcija su i sklopive stolice, pa i sanduci koji istovremeno mogu biti prostor za odlaganje, a ako im dodate pokoji mekani jastuk postaju i udobne sedeće „garniture“.

Ne zaboravite: pre unošenja svih ovih elemenata definišite i to da li biste menjali podnu oblogu terase: da li želite nove podne pločice ili biste jednostavno prefarbali postojeće, ili čak postavili teraco. Ili možda vašim stopalima više prija etison, veštačka trava ili deking. Promislite i o boji zidova. Znate i sami da je najlakše prefarbati zidove ako je prostor prazan.

U ovoj fazi bi bilo dobro razmišljati i o zaštiti od sunca i padavina i odabrati tendu, zanimljiv suncobran ili pergolu za prostranije terase.

 

Oživite terasu biljkama

Preskočite klasične žardinjere (iako i one mogu biti krajnje zanimljive) i poigrajte se vertikalnim cvetnim baštama ili bar, ako vam ovo deluje pretenciozno za početak, pokušajte da uklopite pokoju saksiju na zidove terase. Osim što ćete uštedeti prostor, dobićete idealnu dekoraciju i osnov koji je lako nadgraditi ostalim detaljima.

Cveće birajte spram pozicije terase. Za terasu sa puno sunca preporučuju se sukulente, muškatle, lavanda, petunije, bele rade ili agava, dok za onu koja je veći deo dana u hladu idealna „zelena scenografija“ biće hortenzija, bršljan, begonija ili lobelija.

Ukoliko se prepoznajete i u ulozi baštovana, jedan kutak možete odvojiti za začinsko bilje kojim volite da začinite jela iz vaše kuhinje. Za one malo hrabrije, ili iskusnije, odnosno one koji to sebi mogu da priušte (bilo da je uslov veličina terase ili vreme i strpljenje), naročito zadovoljstvo može biti i kreiranje male urbane bašte sa povrćem, najčešće paprikama, paradajzom, tikvicama, zelenom salatom ili krastavcima.

Mala napomena: ne preterujte sa mnogo biljaka – bolje počnite sa manje i postepeno dopunjavajte.

 

Već uz ovih nekoliko ideja nezanimljiv prostor koji često služi isključivo za skladištenje stvari, postaje prava zelena oaza u sred grada.

 

Koji utisak želite da postignete?

Odaberite temu: morska, romantična, boho, minimalistička, skandinavska… Pošto je u pitanju prostor u kojem ćete provoditi vreme nakon napornog radnog dana i tokom vikenda, neka bude udobno: uz fotelje, jastuke, mini dekoracije koje odgovaraju nosećem „lajt motivu“, prigušenu rasvetu ili lampione, pa i pokoju sveću, na dobrom ste putu. Uz dezenirane jastuke, detalje poput vazica, neobičnih saksija, dizajnirani mebl i ostale elemente dobićete kutak koji odiše željenom energijom.

Ne plašite se boja. I držite se prirodnih materijala.

Dodatni savet: Dekorišite zid ogledalima. Na taj način dobićete potpuno novu dimenziju prostora terase i autentičnu igru svetla u svakom delu dana.

 

Ukradite inspiraciju iz bakine bašte

Ili prenamenujte predmete koje možete uklopiti u ovaj eksterijer. Stara pletena korpa može postati restaurirana saksija, omiljena ljuljaška iz detinjstva može pronaći svoje novo mesto upravo na terasi, a bakina stolica za ljuljanje može postati vaš novi omiljeni kutak za čitanje.

 

Bonus savet za uređenje prostrane terase:

Pokušajte da napravite odvojene celine – prostor za obedovanje i prostor za opuštanje ako ste ponosni vlasnik velike terase i ako volite da obedujete napolju i da ugostite prijatelje na večeri na otvorenom. Na taj način, osim što ćete imati logičnu podelu na funkcionalno različite celine, moći ćete i da im pristupite kao zasebnim projektima.