Blog / 25. april 2021.

Mali saveti za savršeno fotogeničan dom

Fotogenične destinacije, hoteli, ugostiteljski objekti. Fotogenična jela, pa i kafa. U vremenu dominacije društvenih mreža, svet oko nas predstavljen je na potpuno drugačiji način, prilagođen ovim medijima, ali i trendovima. Vizuelni sadržaj preuzima vođstvo. Zato i fotografije (i video) samih enterijera, bilo da su u pitanju javni objekti, kafići i restorani, ili porodični domovi, svakoga dana na društvenim mrežama oduševljavaju milijarde korisnika društvenih mreža širom sveta. U domenu dizajna, društvena mreža Instagram, svakako je napravila snažan uticaj na trendove i način kako se brendovi i pojedinci predstavljaju.

Uzevši u obzir najnovije statistike koje govore da je broj globalnih korisnika društvenih mreža porastao za 13% tokom 2020. godine na gotovo 4.2 milijarde korisnika (53% od ukupne svetske populacije!) definitivno ne treba zanemariti aktuelne pristupe koje najpopularnije društvene mreže diktiraju. Treba ih poštovati, ali ne i slepo primenjivati.

 

Evo i konkretnih predloga kako da uredite enterijer u kojem će nastati lepe fotografije trenutaka u vašem domu.

 

Kako do instagramičnog doma?

Sa više od milijarde korisnika društvena mreža Instagram spada u top 5 najpopularnijih na svetu. Do sada nam je otvorila oči za brojne idealne destinacije, fotografije sa savršenom atmosferom, predstavljajući sliku o „idealnom“ u svakom smislu. Iako nikako ne treba robovati želji da se na ovoj, pa i drugim društvenim mrežama, predstavljamo u drugačijem svetlu ili nekoj fingiranoj realnosti, dobro je ispratiti nekoliko zanimljivih i ne tako kompleksnih koraka kako bi i vaš dom mogao da parira onima koje viđate onlajn.

1.Estetika i karakter

Za početak, držite se estetike koja vama lično prija. Ipak vi provodite najviše vremena u vašem domu, zato razmišljajte o funkcionalnosti, komforu i estetici istovremeno! I ne zaboravite – napravite dom sa karakterom koji vam priliči. Ostanite dosledni sebi.

2.Atmosfera

Ako krećete od nule, prethodno osmislite atmosferu doma koju želite da postignete – da li je to minimalizam, retro, etno, skandinavski ili industrijski stil, najviše je do vas. Ipak u ovoj fazi možete i da promislite koje boje i materijali, pa i raspored nameštaja mogu dobro da izgledaju na fotografijama.

3.Manje je više

Uvek krenite sa manje detalja, koje možete i naknadno dodavati ili smenjivati u odnosu na godišnje doba, raspoloženje ili specijalne prilike (praznici, proslave i slično).

4.Svetla nikad dosta

Ukoliko ste u prilici, planirajte dobro osvetljen prostor što kroz velike staklene površine, ali i mudar raspored unutrašnje rasvete i upotrebu ogledala na ključnim pozicijama u enterijeru.

5.Kućna biblioteka ili kutak za čitanje

Police za knjige mogu da dodaju posebnu autentičnu notu vašem domu. Plus, idealna su pozadina za fotografisanje. Ako imate dovoljno prostora, možete razmišljati i u pravcu posebnog kutka za čitanje i opuštanje.

6.Zeleno je uvek u modi

Ne zaboravite da ušuškanu atmosferu doma upotpunjuju biljke. Zato slobodno pustite mašti na volju. Osim što će vas uveseljavati, biće savršen zeleni mizanscen za vaše fotografije.

7.Galerija

Slike, porodične fotografije, posteri uvek su sjajna ideja. Ovo je prava mala oaza da se kreativno izrazite i kreirate unikatan prostor sa vašim karakterom. Ovde Instagram može da vam da mnogo dobrih polaznih ideja koje možete prilagoditi vašem enterijeru.

8.Zanimljivi zidovi

Ukoliko volite boje u enterijeru, možete se igrati sa različitim bojama zidova, tapetama, ali i teksturama betona, cigle koje uvek dobro izgledaju na fotografijama.

9.Detalji

Vodite računa o detaljima. Zanimljive tacne, daske za sečenje, šolje, čaše i vaze mogu da budu zaista efektni detalji za fotografije krupnih kadrova. Dok će zanimljivi jastučići i interesantni tepisi i staze takođe doprineti posebnoj atmosferi vaših fotografija.

10.Igrajte se!

Ne zaboravite da pustite mašti na volju. Napravite DIY dekoracije po ugledu na neke primere sa interneta, posetite radionicu veza, tapiserija ili keramike i kroz detalje koji su „vaših ruku delo“ upotpunite sliku vašeg doma.

 

Na kraju, važno je da vodite računa o kompaktnosti estetike svih elemenata enterijera. Ali i o tome da je veoma teško da ispratite brzinu smenjivanja trendova koje diktiraju društvene mreže.

Ipak je vaš dom vaša oaza mira, a ukoliko volite da delite fotografije vaše svakodnevice, i ako želite da vaše fotografije budu zaista posebne, možda je i kratak kurs fotografije sledeći korak i novi hobi kroz koji ćete spojiti i lepo i korisno.