Blog / 1. april 2020.

Prolećno spremanje doma u Konmari stilu

Koliko često sebi postavimo pitanje: Da li me ovo čini srećnim?
Zapravo, kada malo bolje razmislite, ovo jednostavno pitanje nosi veoma veliku težinu.
I osnovni je postulat na kojem se zasniva Konmari metod –  čuvena tehnika za pospremanje doma.

Osnova ovog metoda je pojednostavljivanje, odbacivanje svih nepotrebnih stvari ostavljajući samo one „koji nas čine srećnim“.

Uredite prostor, transformišite život.

Uz ovaj slogan svetski poznata konsultantkinja za organizaciju enterijera Mari Kondo (Marie Kondo), postavlja opštu filozofiju Konmari tehnike koju primenjuje u svim životnim aspektima:

„Cilj pospremanja je da napravimo više mesta za ono što nam je zaista važno: stvari, ljude, iskustva. Za mene ne postoji veća sreća u životu, nego kada smo okruženi samo onim što volimo.“

Konmari metoda u praksi

Ne uređujte dom sobu po sobu, već kategoriju po kategoriju.
Prvo se rešite nepotrebne odeće.
Zatim sredite knjige. Sledeća je papirologija (računi, pisma, fotografije itd).
I na kraju „razno“ – detalji podeljeni po kategorijama, na primer: tehnika, kuhinjski aksesoari, peškiri, kozmetika, alati…

Pažnju usmerite na one predmete koje želite da zadržite.

Nakon što sve predmete jedne kategorije skupite na jednu veliku gomilu, dodirnite svaki predmet pojedinačno i postavite pitanje „Da li me ova stvar/ovaj predmet čini srećnim?“. Ukoliko je odgovor negativan, uz zahvalnost se pozdravite sa predmetom i odložite ga na gomilu za bacanje.

Pravo je vreme za veliko prolećno spremanje doma, a višak slobodnog vremena upravo možete uložiti u testiranje da li je Konmari metod odgovarajući za vas.

Da biste sve ovo lakše sproveli u delo, japanska autorka definisala je šest osnovnih principa koji treba da vas vode prilikom pospremanja doma.

1.Posvetite se pospremanju.
2.Zamislite idealan životni stil – postavite pitanje: „Kakav dom želim?“.
3.Prvo odbacite sve nepotrebne stvari.
4.Pospremajte po kategorijama, a ne prema prostorijama.
5.Pratite redosled.
6.Zapitajte se: „Da li me ovo čini srećnim?“.

 

Jedna od specijalnosti Mari Kondo je definitivno uređenje ormana i specifičan način odlaganja složene odeće u kutije tako da se rastereti prostor u ormanu i nameštaj za odlaganje postane pregledniji.

 

Pogledajte kako možete da složite odeću po Konmari principu.

Slavite sadašnjost.

Mari Kondo je mišljenja da su strah od budućnosti ili veza sa prošlošću razlozi zbog kojih se emotivno vezujemo za stvari, te da bi zapravo trebalo da spokojno i rasterećeno živimo u sadašnjosti.
Njena filozofija povezana je sa šintoizmom, a glavni zaključak je da „kada vodimo računa o stvarima koje posedujemo, vodimo računa i o sebi.“