Blog / 3. maj 2021.

Standardi u gradnji – zašto je važno poštovati ih

Kao i u drugim oblastima, tako i u izgradnji, put od ideje do realizacije naročito je dug. Ono što prosečan posmatrač vidi kao „gotov proizvod“ iza sebe nosi mnoge „nevidljive“ procese koji, korak po korak, dovode do krajnjeg cilja – završenog i useljivog stambenog objekta.

Jedna od ključnih oblasti je i praćenje bezbednosnih standarda kako bi u svakom trenutku rizik bio minimizovan, kako za tim ljudi koji na projektu rade, tako i za sam objekat, ali i za okolinu.

Efikasnost na gradilištu postiže se upravo poštovanjem svih pravila, inovativnim rešenjima i dobrom organizacijom posla.

„Gradilište je izazov u svakom smislu. Spektar aktivnosti, skup različitih izvođača radova, dobro organizovanih i raspoređenih u svakoj fazi projekta gde svako radi svoj deo posla i čini gradivne elemente stvaranja nečeg novog.“

Ovako na pitanje o organizaciji posla na gradilištu priča Slavica Božić, inženjer zaštite bezbednosti I zdravlja na radu koja za naše izvođače radova, partnersku kompaniju Dijagonala DOO, radi već 13 godina.

Da, gradilište je kompleksan ekosistem, koji u svakom trenutku mora da diše ujednačeno, prateći zadate odgovornosti, rokove, ali i usvojene standarde u izgradnji objekata. Zato svaki odgovoran investitor svoje poverenje poklanja saradnicima sa renomeom.

Kao pouzdan investitor, kompanija Dijagoninvest već decenijama za izvođača radova ima partnersku kompaniju Dijagonala DOO, koja je od početka izvođač radova na svim Dijagoninvest objektima.

Kompanija Dijagonala DOO osnovana je pre više od 30 godina (1987. godine) u Zrenjaninu (tada, jedna od prvih privatnih građevinskih kompanija u zemlji), a ubrzo stiče reputaciju lidera u svojoj oblasti. U portfoliju kompanije stoje Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine, hotel Merkur u Vrnjačkoj Banji, projekti adaptacije Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i specijalne bolnice za reumatske bolesti Jodna banja u Novom Sadu, kao i brojni drugi stambeno-poslovni objekti.

Želeći da predstavimo princip integrisanog sistema kvaliteta, uz akcentuaciju procesa standardizacije koji se primenjuju na svakom novom projektu izgradnje na kojem sarađuju kompanije Dijagoninvest i Dijagonala DOO, osvrćemo se na one, manje poznate činjenice o odgovornom pristupu iskazanom kroz višedecenijsku praksu u kreiranju objekata „za primer“.

 

Projekti prema standardima

Kompanija Dijagonala DOO vodi se politikom „integrisanog sistema upravljanja“, kojom se kontinuirano unapređuje upravljanje proizvodnim i poslovnim procesima, upravljanje zaštitom životne sredine, bezbednošću i zdravljem na radu kao i energetskom efikasnošću.

Ovo podrazumeva i zadovoljenje zahteva sledećih standarda:

Kvalitet na prvom mestu

ISO 9001 sistem upravljanja kvalitetom definiše osnovne zahteve za sistem upravljanja kvalitetom koje organizacija mora da ispuni, čime dokazuje sposobnost da svoje proizvode dosledno proizvodi, uključujući i usluge. Karakteriše ga procesni pristup, što, posledično, omogućava kompaniji da u svakom trenutku planira procese i njihovo međusobno delovanje što utiče na povećanje efikasnosti. Prateći ovaj pristup održava se kontinuitet nivoa kvaliteta objekata, što je jedan od najvažnijih faktora za odabir novog doma kod potencijalnih kupaca.

Mislimo i gradimo zeleno

Standard koji definiše koje sve procese kompanija treba da ispuni uz pažljiv odnos prema okolini je ISO 14001 sistem upravljanja životnom sredinom. Usvajanje ovog standarda omogućava kontrolisanje rizika zagađenja životne sredine, a samim tim i smanjenje ovih rizika i broja incidenata. U praksi to znači: smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, poštovanje zakona o zaštiti životne sredine kao osnov društveno odgovornog pristupa poslovanju. Upravo tokom 2020. godine kompanija Dijagonala u izgradnji je stigla do jubilarnih 1000 kvadrata pod zelenim krovovima (koji doprinose poboljšanju mikro klime gradova), kao jedna od retkih domaćih kompanija koja se vodi principom održive gradnje.

Vodimo računa o zaposlenima

 OHSAS 18001 sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu trenutno se zamenjuje novim standardom, ISO 45001 sistem upravljanja bezbednošću i zdravljem na radu čija je implementacija u toku.

Veliki deo odnosa poslodavca prema bezbednosti i zdravlju radnika uređen je zakonskom regulativom, međutim uvođenjem standarda ISO 45001, kompanija stiče druge prednosti. Implementacijom ovog standarda svodi se na minimum broj povreda na radu, kako zaposlenih, tako i svih drugih aktera – posetilaca radova, što posledično, utiče na poboljšanje produktivnosti radnika i poštovanje zadatih rokova. Dok su, dodatno, kompanije koje primenjuju ovaj standard definitivno poželjniji poslodavci.

Energetski efikasna gradnja

ISO 5001 sistem upravljanja energijom je standard koji pomaže kompaniji da definiše politiku, mehanizme za praćenje, analizu i poboljšanje energetske efikasnosti kako bi se izvori energije iskoristili maksimalno, uz smanjene troškove i potrošnju. Ispunjenjem zahteva ovog standarda, upravljanje energijom je integrisano u redovne poslovne procese koji omogućavaju povećanje energetske efikasnosti, smanjenje utroška svih prepoznatih energenata u organizaciji posla kao što su električna energija, pogonska goriva i slično.

U septembru 2020. radove na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa Blok D posetio je tadašnji ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Tom prilikom ministar je istakao da su odabrali da posete naše gradilište, jer je upravo primer kako treba da izgleda jedno dobro gradilište.