Blog / 9. decembar 2020.

Tehnologija u službi komfora

Jedna od ključnih dimenzija komfora u stanovima danas svakako jeste i upotreba tehnoloških rešenja koja dodaju kvalitet svakodnevici. Kompanija Dijagoninvest ulaže dosta energije upravo da u svakoj stambenoj jedinici obezbedi udobnost u svakom smislu te reči.

Predstavićemo ovaj aspekt na primeru našeg aktuelnog projekta Blok D.

 

ELEKTRO ROLETNE

Roletne su na prozorima nekada imale isključivo estetsku ulogu, kao i funkciju zaštite od dnevne svetlosti, pa i čuvanja privatnosti. Nekada su one bile i stvar prestiža. Danas, usled povećane svesti o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, roletne se percipiraju i kao sjajan izolator odnosno faktor koji sprečava odavanje energije iz stana, odnosno doprinose optimalnoj potrošnji energije.

Kako?

Roletne se na svim prozorima u Bloku D izvode se od Alu termo lamele punjene poliuretanom.

Roletne od aluminijuma su pogodne upravo zbog materijala od kojeg su napravljene. Aluminijum ima visoke izolacione sposobnosti, a ujedno i kvalitetnu završnu obradu zbog čega, zasigurno, neće dolaziti do njenog krivljenja i pucanja. U kombinaciji sa ispunom od poliuretana, aluminijumske roletne postaju odlična zaštita od prekomerne toplote, odnosno sunčevih zraka, buke iz spoljašnje sredine, kao i ostalih atmosferskih uticaja – kiše, snega, vetra (pa i vatre). Uz ovu tehnologiju nivo propustljivosti (odavanja) toplotne energije, u zimskom periodu, je znatno manji, čak i do 40%, čime se povećava komfor unutar stana.  

Elektro roletnama se upravlja uz pomoć tastera

Upravljanje roletnama smo podigli na viši nivo. Upravljanje svim roletnama u stambenim jedinicama u Bloku D obezbeđeno je uz pomoć elektro-motora francuskog proizvođača “Somfy” smeštenih u kutije roletni. “Somfy” je vodeći svetski brend na području motora, automatskih sistema i rešenja za sve vrste zasenčivača. Model koji smo mi odabrali je “ilmo 50 WT”,

a roletnama se upravlja pomoću prekidača na zidovima. Na ovaj način smo omogućili ravnomerno i lagano podizanje, odnosno spuštanje roletne, čime smo sva moguća oštećenja i eventualna iskakanja i kvarove sveli na minimum. Dodatno, u master spavaćim sobama omogućena je pokretanje roletni iz kreveta.

 

PAMETNO UPRAVLJANJE GREJANJEM

Uz automatizaciju sistema grejanja u svim stanovima Bloka D postiže se optimizovano i prilagodljivo grejanje, a samim tim i racionalizacija i ušteda troškova za energiju, što, posledično, dovodi do pozitivnog uticaja na životnu sredinu.

Grejanje u stanovima Bloka D podesivo je uz pomoć zidnog termostata čime se postiže kontrola rada i intenziteta grejanja u stanovima tokom trajanja grejne sezone. Uz pomoć ovog termostata sa Danfoss etiketom, upravlja se kalorimetrom (takođe Danfoss). Termostatom se generalno reguliše temperatura u stanu, a u pojedinim prostorijama se može dodatno regulisati nivo toplote uz pomoć pojedinačnih termo glava proizvođača Herz instaliranih na radijatore.

U stanovima je otuda moguća manipulacija i podešavanje temperature u opsegu od 6 do 28 stepeni Celzijusa.

Dodatno, treba istaći i cevni razvod grejanja Rehau Rautitan Flex cevi visokog kvaliteta. U pitanju su univerzalni sistemi grejnih instalacija fleksibilne, stabilne forme i izuzetne sigurnosti – kvalitet karakterističan za naše dugogodišnje partnere “Rehau”.

 

INOVATIVNI LIFTOVI

Kada su u pitanju liftovi u Bloku D odlučili smo se za finski brend “Kone”. U pitanju je jedan od globalnih lidera u ovoj oblasti, kompanija čija je misija da “poboljša tok urbanog života”.

Niska emisija štetnih gasova, stilski enterijer, komforna vožnja i vrhunska pouzdanost osnovne su odlike odabranog modela Kone EcoSpace liftova u Bloku D.

 

BLOK D KEY

Da olakšamo kretanje, uštedimo vreme naših stanara, ali i sačuvamo bezbednost njihovih vozila, posebno je osmišljena mobilna aplikacija Blok D Key uz pomoć koje se brzo i jednostavno otvaraju garažna vrata i podižu prilazne rampe.

Rampe se u Bloku D nalaze na ulazima/izlazima u dvorište, dok se rolo vrata nalaze na ulazima/izlazima iz garaže. Rešenje za praktičan život omogućava automatizaciju svakodnevnih procesa, te će naši stanari jednim klikom moći da se kreću kroz prostor predviđen za njihove automobile.

Zato što “kvalitetom gradimo budućnost” zajedno sa kompanijom Dijagonala DOO stojimo iza tvrdnje da samo uz kombinaciju iskustva i inovativnog pristupa mogu da nastanu stambeni objekti za dobar život. A Blok D je definitivno primer takvog objekta i “dobra strana življenja”.