Blog / 15. jun 2021.

Dobrom toplotnom izolacijom za prijatne letnje dane u domu

Tokom toplih letnjih meseci samo jedna misao je svima zajednička – kako rashladiti vrele dane. Sladoledom i lubenicama, svakako, no uprkos činjenici da većinu vremena provodimo na otvorenom, na kupalištima, letovalištima ili na nešto svežijem planinskom vazduhu, najlepši je osećaj vratiti se udobnosti doma. Pogotovo ukoliko je dobro toplotno izolovan i optimizovan za sve vremenske uslove.

Budući da prilikom projektovanja svakog Dijagoninvest objekta vodimo računa o energetskoj efikasnosti, naše komšije mogu u potpunosti da se opuste, jer dobro toplotno izolovani stanovi omogućavaju komfor tokom cele godine.

Prijatan osećaj i bezbrižna leta (a i zime) u stanovima koje potpisujemo zajedno sa kompanijom Dijagonala, postižemo najpre dobrim planiranjem, saradnjom sa renomiranim partnerima, a zatim i izvođenjem praktičnih radova: dobrom termoizolacijom spoljnih zidova i krovova, kao i upotrebom kvalitetne spoljne stolarije na svakom našem objektu.

 

Ključni faktori za optimalnu termoizolaciju u Bloku D

Kod toplotne izolacije najvažnija je fasada, odnosno spoljašnji zidovi jer su to velike površine putem kojih dolazi do najvećih gubitaka odnosno prodora toplote, vetra i prašine. Izolacijom spoljašnjih zidova, ali i krova, ublažavaju se ovi efekti, poboljšava se energetska efikasnost objekta, smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu, kao i troškovi za hlađenje i grejanje. Dodatno, dobro toplotno izolovani zidovi pružaju prijatan osećaj tokom cele godine jer omogućavaju akumuliranje toplote, dok su istovremeno paropropusni, odnosno propuštaju paru i sprečavaju kondenzovanje sa unutrašnje površine zidova obezbeđujući uslove da konstrukcija „diše“ čime se produžava i životni vek objekta.

 

„Rockwool“ termoizolacija spoljnih zidova

Prema svojstvima i efikasnosti na prvom mestu je kamena vuna, kao najpoželjniji materijal za izolaciju. Upravo ovaj materijal u upotrebi je na projektu izgradnje aktuelnog stambeno-poslovnog objekta Blok D. Spoljni zidovi na ovom objektu obloženi su termoizolacijom od mineralne vune danskog proizvođača „Rockwool“ u debljini od 12cm.

Ova danska kompanija osnovana 1909. godine vodeći je proizvođač inovativnih proizvoda i sistema od kamene vune koje distribuira širom sveta, zadovoljavajući tako više od 60% svetskih tržišnih potreba.

Ključne prednosti „Rockwool“ termoizolacijskih sistema od kamene vune:

Dodatne prednosti su dobra zaštita od buke (izolacijom zidova kamenom vunom, prenos buke se može smanjiti i za više od 50dB, što je za oko 20dB više nego kod zidova bez izolacije) i sigurnost od požara jer kamena vuna može podneti izuzetno visoke temperature – čak iznad 1000 °C.

 

 „Rehau“ stolarija i niskoemisiona stakla

Stari prozori najslabija su karika kada je u pitanju gubitak energije u domu, pogotovo putem stakla koje potencijalno odaje i do 70% energije. Dakle, novi i kvalitetni prozori su ključni za uživanje u prijatnoj atmosferi u vašem domu tokom cele godine.

U našem slučaju, na primeru Bloka D, spoljna stolarija izvodi se od sedmokomornih PVC profila nemačke proizvodnje „Rehau” tipa „Synego“ koji pružaju i do 50 % bolju toplotnu izolaciju u odnosu na klasične prozore. Kada su u pitanju stakla, Blok D se može pohvaliti zastakljenih troslojnim „LowEmission” termo-staklom 44mm I klase, punjenim argonom koji ima malu toplotnu provodljivost. Ova niskoemisiona stakla ispunjena plemenitim gasom dopuštaju nesmetan prolaz svetlosti unutar prostorije, dok istovremeno zadržavaju tj. sprečavaju prodor toplotnih talasa tokom letnjih meseci.

 

„Sikatherm PIR“ toplotna izolacija za ravne krovove

Iako elegantni, ravni krovovi na stambenim objektima, ukoliko nisu dobro toplotno izolovani, propuštaju veliki deo toplote u stambene jedinice, jer primaju velike koncentracije sunčevog zračenja. Naše rešenje za Blok D potražili smo kod partnera iz kompanije „Sika“ i opredelili smo se za toplotnu izolaciju „Sikatherm PIR“.

Sikatherm PIR“ sistemi podrazumevaju ploče – sisteme koji se postavljaju ispod hidroizolacijskog sloja čija su svojstva veoma niska provodljivost temperatura, mala težina (čime se smanjuje opterećenje na konstrukciju objekta) i velika otpornost na požar (ne podstiču širenje plamena i ne tope se, već zagrevanjem otvrdnjavaju). Uz pomoć „Sikatherm PIR“ rešenja postižu se najbolji rezultati kada je u pitanju toplotna izolacija objekta.

 

Kvalitetom gradimo budućnost. Zato vodimo računa o svim detaljima prilikom projektovanja i izgradnje objekata – da bismo kreirali udobne životne priče naših komšija.