Blog / Promo / 25. januar 2018.

Glavni adut modernog enterijera – beton

Rustičan i hladan materijal – beton, u poslednje vreme sve je prisutniji u enterijerima. Bilo da je u pitanju prostor uređen u industrijskom stilu, minimalistički ili krajnje luksuzno, beton je postao nezaobilazan.

Ovaj materijal, na prvu pomisao je grub i neutralan. Posmatran iz drugačije vizure, beton je prilagodljiv, svestran i nenametljiv materijal koji u kombinaciji sa ostalim elementima u prostoru ispoljava neverovatan potencijal.

Najpre je zaživeo u većim prostorima: muzejima, holovima luksuznih hotela, industrijski stilizovanim kafeima, diskotekama, da bi se „na mala vrata“ ušunjao i u naše domove. Prešao je put od „sirovog“ do sofisticiranog, dajući novu dimenziju percepciji dizajna enterijera.

Beton na zidovima, podovima, tavanicama… U dnevnim sobama, predsobljima, kuhinjama, kupatilima… Beton kao dekoracija ili kao dostojna zamena tradicionalnim materijalima – ovaj materijal našao je primenu na očekivanim, ali i potpuno neočekivanim mestima u enterijeru.

Betonski podovi

U prvi mah podovi od betona asocijacija su na fabrička postrojenja. Međutim, u kombinaciji sa drvenim nameštajem, materijalima toplih boja, ovi podovi su savršen izbor. Čvrsti su, dugotrajni i lako se održavaju. Betonski podovi mogu biti reljefni (štampana reljefna tekstura koja imitira testure iz prirode) ili polirani/uglačani – sjajna osnova koja daje dodatnu notu elegancije domu. Do kraja, ovi podovi ne moraju biti sive boje, već boje po izboru, kako bi se što lakše uklopili u željenu viziju dizajnera.

Betonski zidovi

Zidovi od betona unikatan su detalj svakog prostora. U primeni je pravi beton, ali i dekorativne betonske obloge – ploče pravilnih ili nepravilnih oblika, monolitne ili konstrukcije iz delova, u jednom tonu ili kao kombinacija različitih nijansi sive boje. Uz toplu rasvetu, dovoljno prirodnog svetla, dobar odabir nameštaja i detalja živih boja, betonski zidovi ostavljaju snažan utisak.

Beton je vodootporan materijal, zato je idealan saveznik i kupatila koja su u trendu.

Na kraju, za one koji su manje smeli kada je u pitanju eksperimentisanje sa materijalima u enterijeru, jedna od opcija je i posebna molerska beton tehnika koja, ukoliko se izvede dobro, može biti verna imitacija ovog materijala i njegova efektna zamena.

Nameštaj od betona

Betonske kuhinjske radne površine, umivaonici, ali i saksije, lampe, stolovi, fotelje, skulpture…

Beton je definitivno postao trend. Toliko zahvalan za primenu da je od kreativnih umova svetskih dizajnera nameštaja lako pronašao put do ljubitelja drugačijih formi u enterijeru.

Beton je definitivno novi, unikatan izraz – materijal za enterijer sa stavom.