Blog / Promo / 15. maj 2020.

Na „ti“ sa uređenjem enterijera

Kao i stil oblačenja, oduvek je bilo važno na koji način dajemo posebnu notu uređenju enterijera. A, želeli mi to da priznamo ili ne, i način na koji je naš dom uređen predstavlja nas kao ličnost. Ne postoje dve iste osobe, pa tako ni dva ista stana. Detalji i boje, nameštaj i rasveta koje odaberemo kreiraju posebnu atmosferu u našim domovima čime dom postaje autentična reprezentacija nas samih, kao i naših preferencija.

Trend ili stil?

Nekada su razlike u stilovima dizajna enterijera bile uočljivije, stilovi su bili prisutni mnogo duže, uzevši u obzir da govorimo o istorijskim stilovima koji su važili u svetu arhitekture, umetnosti, a zatim i uređenju enterijera i dizajnu nameštaja.

Kada pričamo o dizajnu enterijera danas, zapravo pričamo o trendovima, koji su kratkoročniji i umnogome predstavljaju kombinacije nekog od osnovnih stilova i aktuelnog pristupa koji neretko nameću velike svetske dizajnerske kuće, društvene mreže i blogovi sa ovom tematikom.

Aktuelni pristup uređenju enterijera zapravo je eklektičan, u velikom broju slučajeva je u pitanju kombinacija elemenata iz nekoliko stilova i trendova.

Kada govorimo o stanovima, pogotovo novogradnji, osnovni pristup uređenju zavisi od zamisli investitora, samog projekta, osnovne ideje, veličine stanova i organizacije prostora. U odnosu na ovu polaznu osnovu, tim dizajnera enterijera predlaže dalju razradu i dizajnerska rešenja za bazično uređenje enterijera (odabir pločica, ulaznih i sobnih vrata, sanitarija), a tek nakon ove faze dolazimo do trenutka kada pričamo o boji zidova, nameštaju i ostalim detaljima.

 

Uvek je aktuelno igrati na sigurno

U razgovoru sa Aleksandrom Pajovićem iz kompanije M Line saznajemo da je uređenje enterijera zapravo ona dimenzija koja „daje identitet objektu”, bilo da je u pitanju jednostavna urbana priča ili koncept koji odgovara određenom stilu. Ono što definitivno treba da bude polazna osnova prilikom kreiranja pristupa identitetu enterijera jeste, kako i sam kaže: „uređenje koje je funkcionalno i likovno rešeno“. U razgovoru o stilovima i trendovima sa Aleksandrom zaključak je da kratkoročne trendove možemo slediti, ali u izvesnoj meri, jer „igrati na sigurno” u slučaju uređenja enterijera definitivno ne izlazi iz mode. Sa ovim je saglasan i Aleksandrov kolega Radivoje Savić. Podelio je sa nama svoje dugogodišnje iskustvo: „Klijent uglavnom izabere, shodno afinitetima, ili sve ravne linije u sigurnim bojama: belo, pesak, braon u kombinaciji sa tekstilima u boji, ili stilske enterijere svetlih boja koji su interpretirani u skladu sa današnjim trendovima.“ Prema njegovim rečima, uobičajena porodica u većini slučajeva ne pribegava ekscentričnim pristupima u oblikovanju enterijera, poput upotrebe jarkih boja i nesvakidašnjih kompozicija.

 

Aktuelni trendovi u dizajnu enterijera

Ukoliko, pak, želite da unesete izvesne promene u vaš dom, čini se da nikada nije bilo jednostavnije pronaći inspiraciju i kreirati dom „po meri”.

Boemski (boho), skandinavski, mediteranski, industrijski, retro, etno, minimalistički – ovo su aktuelni koncepti i u svetu i kod nas i uz minimalne detalje možete uneti novu atmosferu u vaša četiri zida.

Boho je predstavnik 60-tih i 70-tih godina 20. veka, koji se vraća na velika vrata. Koloritan, nekonvencionalan, bez strogih pravila, spontan, uz kombinacije tkanina različitih tekstura, dezena, jarkih boja poput narandžaste i ljubičaste i mnogo sitnih detalja. Idealan je za kreativce i osobe slobodnog duha.

Skandinavski dizajn je, sa druge strane, sveden. Koristi neutralne boje, dominiraju svetli podovi bele i boje svetlog drveta, kao i svetli zidovi (zbog manjka svetla u ovim severnim evropskim zemljama). Nameštaj je uglavnom prirodne boje drveta, svedenih linija, a prostorije uglavnom obiluju biljkama i dekorativnim, a opet, jednostavnim detaljima.

Mediteranski dizajn enterijera je posve jednostavan, funkcionalan i inspirisan prirodom. Zemljane boje, boja peska, terakota, boja lavande, plava i bela uglavnom su boje koje asociraju na more i plažu. Detalji sa mornarskim šarama, školjkama, sidra na zidovima, kombinacija plave i bele boje dovoljni su da od doma napravite pravu malu oazu za uživanje i odmor koja podseća na more.

Industrijski trend u enterijerima aktuelan je već dve decenije uz modifikacije nastale vremenom. Idealan je za velike otvorene prostore neklasično velike visine, a karakterišu ga upotreba betona u enterijeru, zidovi od cigle, vidljive grede, metalni detalji i rasveta u retro stilu.

Retro pristup uređenju enterijera upakovan na moderan način, može da bude izuzetno efektan, ali u kombinaciji sa još nekim stilom koji je neutralan. Retro trend se najčešće povezuje sa specifičnim „vintidž“ komadima nameštaja ili retro nameštaju interpretiranim na moderan način, detaljima jarkih boja i sve popularnijim tapetama na zidovima.

Etno detalji u modernim domovima daju posebnu živopisnost svakom prostoru. Vuna, glina, bambus, drvo, cvetni detalji, zanatski proizvodi poput vezenih dekoracija na zidovima, fokus na detalje koji asociraju na specifičnu kulturu, tradiciju, narod – ovo su osnovne karakteristike ovog trenda u enterijeru. Može biti izuzetno efektan pristup uređenju doma, ukoliko se ne preteruje sa detaljima i svakako ne kombinuje više od jednog etno pristupa.

Minimalistički pristup uređenju enterijera, sa druge strane, teži ka jednostavnim, čistim linijama, simetriji, geometriji, svetlim bojama i neutralnim tonovima uz niži nameštaj i prirodne materijale. Jedan od aktuelnih pristupa minimalističkog tipa je i japanski, rasterećen trend u uređenju doma, izuzetno funkcionalan, bez mnogo nameštaja i detalja sa mnogo slobodnog prostora.

 

Dizajn enterijera kroz istoriju

Umetnost dizajniranja enterijera stara je koliko i pojam arhitekture i može se reći da datira još od starog Egipta da bi evoluirala do danas. Svaki istorijski period praćen je, osim kroz arhitekturu i umetnost, različitim pristupima dizajnu enterijera.

Zanimljivu retrospektivu razvoja stilova u dizajnu enterijera za poslednjih 6 vekova, od renesanse, preko baroka, rokokoa, neoklasicizma, secesije, bauhausa do postmodernizma možete pogledati u ovom tekstu objavljenom na portalu Bored Panda. Dok je portal Gradnja interesantno predstavio evoluciju dizajna nameštaja kroz animirane ilustracije.