Blog / 25. januar 2018.

Penthouse – referenca dobrog ukusa

Penthouse – spoj najkreativnijih ideja, naprednih vizija i moderne percepcije enterijera. U najvećem broju slučajeva, penthouse je pečat investitora, arhitekata, dizajnera – nosilac počasne titule neprikosnovenog predstavnika trenda. Samo najbolje – od odabira najkvalitetnijih materijala, do sitnih dekorativnih detalja – sročeno je u stanove ovog tipa. Ni ne čudi da ovi prostrani, svetli, izolovani životni prostori danas imaju toliko povlašćen položaj, te da su jedna od najpoželjnijih opcija za život u urbanim sredinama.

No, nije oduvek bilo ovako.

Istorijski kroki

Do dvadesetih godina 20. veka prostori na krovovima zgrada nisu bili useljivi. Uglavnom su to bile vešernice ili prostorije za odlaganje, prljave i ne naročito pogodne za život. Ekonomski rast koji se dogodio u Americi tih godina, počinje da menja sliku američkih gradova – sve više stanovništva počinje da traži „mesto pod suncem“ u urbanim sredinama. Uporedo sa građevinskim procvatom, popravlja se i tehnologija po kojoj su funkcionisali liftovi. Stvara se idealna atmosfera da arhitekte u prostorima na vrhu zgrada počnu da uviđaju veliki potencijal. Grade se prvi prostrani stanovi sa mnoštvom prozora i bujnim baštama na terasama sa kojih se pruža pogled na ceo grad – prava mala privatna carstva na visini, u početku primamljiva umetnicima, boemima i poznatim ličnostima željnim privatnosti.

Poreklo izraza

Čak i izraz „penthouse“ menja status kroz istoriju. Od latinske reči „appendere“ (visiti, ekstenzija), francuske reči „apentis“ (dodatak, dodatna zgrada) do srednjoengleske reči „pentis“ (ekstenzija građevine), kojoj se početkom 16. veka dodaje nastavak „house“ (prostor za stanovanje ljudi, kuća) – da bi od 20-tih godina 20. veka do danas postao (i ostao) definisan kao „luksuzan stan/kuća na krovu zgrade“.

Penthouse kao definicija luksuza


Laguna Residence Lamela A – Penthouse TIP 2

Ovaj tip stana je u svakom pogledu vredna opcija. Nesputani rokovima, dok na raspolaganju imaju ogromne prostore, arhitekte i dizajneri enterijera, ove stanove percipiraju na isti način kao i slikari prazna platna. Zato se ovakvim projektima pristupa sa posebnom pažnjom, uz dodatnu dozu kreativnosti, uz upotrebu luksuzne opreme, a neretko se i ostavlja prostora da kupci ovog tipa nekretnina doprinesu određenim segmentima uređenja stana.

Penthouse stanovi su prvoklasni predstavnici trenda spakovani u luksuzne, prostrane i komforne domove. Oni su, zapravo, najbolji izraz vizija sprovedenih u delo.